Óvodások számára

Óvodások számára

MÚZEUMPEDAGÓGIA ÓVODÁSOK SZÁMÁRA:

„MÉZES BÁBOT VEGYENEK, TÜKRÖS SZÍVET, SZÉPET!”
VÁSÁRI FORGATAG A MESTERSÉGEK UTCÁJÁBAN

A foglalkozás kérhető szeptember 3. és október 11. között.

A foglalkozás során a gyerekek vásári miliőbe csöppenve ismerkedhetnek meg a Rábaközben is népszerű hagyományos mesterségekkel, a mesteremberek munkáin keresztül pedig olyan portékákkal, melyeket a régmúltban is árusítottak a nagy országos vásárokon. A vásári forgatag bebarangolása után vásárfiával térhetnek vissza az óvodába!

„HEJEHUJA VADLIBA, MOST MEGYÜNK A LAGZIBA.”
IRÁNY A LAKODALOM!

A foglalkozás kérhető október 14. és november 22. között.

A múzeumban elmeséljük, hogy a régi paraszti világban hogyan készültek a lakodalomra. Vajon a lányok mit vittek magukkal a házasságba? Nézzük meg együtt, mit rejtett a tulipános láda! A lakodalom egyik fő mozzanata a vacsora, szerezzük be együtt a lakomához szükséges alapanyagokat! Ha gyorsan végzünk az előkészületekkel, még a vendégsereg ünnepi viseletét is szemügyre vehetjük. Amikor már minden készen áll a menyegzőhöz, indulhat is a közös mulatság!

„MENJÜNK MI IS BETLEHEMBE, RÉSZT VENNI A NAGY ÖRÖMBE…”
KARÁCSONYI NÉPSZOKÁSOK

A foglalkozás kérhető december 3. és december 20. között.

A foglalkozás célja, hogy az időszaki kiállításunk segítségével az óvodás korosztály is megismerkedjen a téli ünnepkörhöz kapcsolódó tradicionális karácsonyi szokásokkal.  A téli ünnepkör számos jeles napot magába foglal, illetve ehhez az időszakhoz szorosan kapcsolódik a jövő esztendő megalapozása, a különböző eredetű bajok és betegségek elhárítása.  Ismerjük meg együtt, hogy milyen ünnepi szokások éltek a Rábaközben!

„A SZÉP MAGYAR HUSZÁROK…”         
1848-49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC EMLÉKEI

A foglalkozás kérhető március 4. és 21. között.

Múzeumunk számos műtárgyat és megannyi régi történetet őriz. Népmesék segítségével kalauzoljuk el a gyerekeket a forradalmi idők és hős huszárok világába. Milyen volt a huszár viselete? Miért fontosak a színek? Vajon milyen feladatai lehettek a bátor katonáknak? Foglalkozásunkon minden kérdésre együtt keressük a választ.

„A JUHÁSZNAK JÓL VAN DOLGA…”
SZENT GYÖRGY NAP – PÁSZTORÉLET

A foglalkozás kérhető április 15. és május 16. között.

A hagyományok szerint Szent György napját, április 24-ét a természet tavaszi zsendülésének ünnepeként is tekinthetjük. Ehhez a jeles naphoz köthetjük a gazdasági év kezdetét, a pásztorok megfogadását és az állatok tavaszi kihajtását is. A foglalkozás célja, hogy a résztvevő gyerekek megismerkedjenek a pásztorélettel, a pásztorkodás eszközeivel, valamint olyan népszokásokkal, amelyek a tavaszi időszakhoz kapcsolódnak